ОФТАЛМОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ

//ОФТАЛМОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ

ОФТАЛМОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Синдромът на сухото око представлява нарушение на очната повърхност вследствие на недостиг на една или повече съставки на слъзния филм-водна,липидна или муцинова.

Причината за синдрома на сухото око могат да бъдат класифицирани в две групи:

  • Намалена слъзна секреция-истинско сухо око;
  • Повишено слъзно изпарение-евапоративно сухо око.

Диагностиката на сухия синдром изисква системен подход и проследяване във времето,така както и да се оцени правилно каква е и средата на пациента.

Лечението на сухото око се провежда с различни слъзни субстанции,които облекчават симптомите му.

Зачервеното око е една от най- честите причини,поради които хората посещават очния лекар.

Причините са много,като някои са от изключително значение,други са от медицинска спешност, а трети са без сериозни последствия и нямат място за притеснение.

Причините се разделят на две:

  • Травматични;
  • Нетравматични – инфекциозни,въпалителни,алергични и повишено ВОН.

Зачервяването се дължи на разширяване на повърхностните съдове на окото.

Определянето на развитието на зачервеното око става с помощта на анамнеза,която е доста подробна,както и внимателен оглед и интрерпретация на признаците.Важното е да се разграничават различните видове зачервявания,за да се предприемат навременни и правилни терапевтични действия.

Загубата на зрение е симптом с голямо значение,като то може да бъде внезапно или постепенно,като това зависи от причината.Именно причината е определяща за клиничният подход.

Внезапната загуба на зрение може да бъде в резултат на отлепване на ретината,исхимична оптикопатия,неврит на зрителния нерв.

Постепенната загуба на зрение може да се дължи на макулна дегенерация,свързана с възрастта,ровони или макулени дистрофии,катаракта,промени при диабетна ретинопатия,откритоъгълна глаукома.

За поставяне на правилна диагноза от важно значение е анамнезата за внезапната или постепенна загуба на зрение,съпътстващи симптоми- болка,зачервяване,черни точки.

Диплопията – двойното виждане – е състояние,при което предметите се виждат раздвоени.Това раздвоение може да бъде вертикално,хоризонтално или косо.Обикновено единият образ е по неясен.Всеки човек с двуочно зрение може да изпита двойното виждане,като притисне леко очната си ябълка и я измести от нормалната позиция.Диплопията може да бъде както монокулярна ,така и  бинокулярна.

Слепотата е една от най-тежките инвалидности.Слепотата може да е както едноочна,така и двуочна,обратима и необратима,стационарна или прогресираща.Според Световната здравна организация за социална слепота се приема зрение под 0.1.

By | 2019-11-28T08:21:37+00:00 октомври 30th, 2019|ПОЛЕЗНО|0 Comments

About the Author: